Nagu ma aasta alguses plaanisin, võtsingi Courseras seekord suuna hoopis fototeemalistele koolitustele. Ega neid seal palju olegi. On üks nö spetsialiseerumine, mis koosneb neljast tavakursusest ja kokkuvõtvast lõpukursusest. Kõik need on Michigan State University poolt ja õppejõududeks on Peter Glendinning ja Mark Valentine Sullivan.

Olen neid kursusi juba pikalt edasi lükanud ja nüüd alustasin sellest, mis mulle pealkirja järgi kõige huvitavam tundus. Selleks oli “Fotokompositsiooni põhimõtted ja digipiltide järeltöötlus”. Juhtumisi oli see tegelikkuses selle spetsialiseerumise kolmas kursus. Räägiti kompositisiooni seitsmest elemendist:

  • kuju
  • vorm
  • tekstuur
  • toon
  • joon
  • muster
  • värvus

Seejärel räägiti visuaalsest kaalust, perspektiivist, sümmetriast ja asümmeetriast. Kolmas nädal oli pühendatud Lightroom’ile, kuid see osa pani mind tõsiselt küsima, kui palju härra õppejõud ise seda programmi tunneb. Ma ei taha öelda, et ma sellest osast grammigi midagi uut teada ei saanud, aga seda osa oleks saanud kindlasti palju efektiivsemalt ja mõjuvamalt teha. Ei ole ju mõtet lihtsalt menüüsid ette lugeda ja samal ajal ekraanil mitte midagi teha. See jättis väga nõrga mulje.

Lisaks pean tehnilise külje pealt mainima, et see kursus oli kõigist minu senistest Coursera kursustest kõige kehvem helikvaliteediga, mis kõikus ühest videost teise väga suuresti. Peale selle ei olnud sellel kursusel ilma raha andmata võimalik osaleda kodutööde tegemises ning seepärast ei saa ma ka teada, kui palju mulle sellest kursusest tegelikult külge jäi.