Vestlesin täna ühe inimesega, kes tunnistas, et on viimase poole aasta jooksul hakanud audioraamatuid kuulama ja need inspireerivad teda väga. Ta soovitas mullegi ühte David Alleni raamatut Getting Things Done.

See nimi tuli mulle tuttav ette. Algul arvasin, et võib-olla ma lihtsalt tahan, et see nimi tuttav oleks. Pärast vaatasin lynda.com-is oma vaatamisnimekirja üle ja nägin seda kursust seal nimekirjas. Mis seal siis ikka, kuna tegemist oli vähem kui ühetunnise kursusega, siis vaatasin selle kohe ära.

Olulised on viis punkti:

1 – Kogu!
See tähendab siis seda, et kogu kokku kõik need asjad, mis võtavad sinu tähelepanu: antud lubadused, kõik pooleli või alustamist ootavad tegevused/projektid, parandamist vajavad asjad, vastamist ootavad meilid – kõik-kõik, mida muidu meeles pead. Siin on mõeldud nii füüsilist kraami kui ka seda, mis on su mõtteis.

2 – Selgita!
Vaata üle, mis kokku sai kogutud ja kirja pandud ja tee selgeks, millega tegemist. Kas sellega tuleb midagi teha? Kui EI, siis a) kas see on prügi ja selle võib ära visata? b) kas sellega tuleb kunagi hiljem midagi teha c) kas see tuleb alles hoida (tähtsad dokumendid)? Kui JAA, siis mis on kõige esimene tegevus, mida sa selle ära tegemist pead tegema? Helistama kellelegi? Saatma meili? Arve ära maksma? Kas selle esimese tegevusega saab asi lahendatud? Kui ei saa, siis mis on see nö projekt ja mis on selle tulemus?
Kas selle asja saab ära teha kahe minutiga? Kas saab delegeerida? Tee lihtsalt ära!

3 – Organiseeri!
Loo oma süsteem: osad asjad saab panna kirja kalendrisse, aga mitte kõiki. Võiks kasutada ka näiteks “järgmise tegevuse nimekirja”, “ootavat” nimekirja ja projektide nimekirja. Füüsiliselt võib kasutada rippfaili-süsteemi.

4 – Vaata üle!
Vaata oma asjad aeg-ajalt üle. Miks teha seda vaid nädal enne puhkust? Ei, tee seda pigem iga nädal ja su asjad saavad tehtud.

5 – Tegele!
Lihtsalt tee asjad ära!

Noh, umbes sarnast süsteemi kasutan ma siis, kui tööl laud väga täis kipub saama. Tõusen laua ääres püsti ja teen aktiivselt kõik ära. Selles mõttes pole see minu jaoks väga uus ja eriline, aga abiks ikka. Ehk kuulan selle audioraamatu ka ära.