Kui kaua läheb piltide üle vaatamisega ja logiraamatusse sissekande tegemisega? Njaa, pea kaks kuud, vahel.

Jägala oli küll meie sõidu sihtpunkt, kuid ei jäänud ainsaks vaatamisväärseks kohaks meie teel. Tegelikult tegime veel ühe imepisikese peatuse Aegviidus ja väikese ringi Jänedal. Ma ei teagi miks, aga Aegviidu seostub minu alateadvuses positiivse tundega. Ma pole enda teada seal varem käinud. Kõige enam paelus meid Aegviidu jaama veetorn, mis on pärit 1870. aastast. Samast ajast pärineb ka veetorni kõrval seisev elamu, millel on kaunid korstnad. Tegelikult oli kogu jaamahoonete ansambel väga vahva.

Jänedal tehtud peatus oli Aegviidu omast pisut pikem, kuid tegelikult on Jäneda üks nendest kohtadest, kuhu tahaks kevadel või suvel tagasi minna ja rohkem ringi vaadata. Näiteks jäi meil nägemata vesiveski ja järve ääres on suvel kindlasti väga ilus.

Jänedalt edasi võtsime suuna Porkunile, kuid veel enne Amblat saime nautida imelisi vaateid ilmastikuoludele. Sel aastal oli lihtsalt fantastiline sügis. Suhteliselt kuiv ja värviline. Nüüdseks on ilusast kuivast sügisest saanud hall ja vihmane sügis, aga eelnenut ei tohi nii kiiresti unustada.

Porkunis vaatlesime korraks paepaljandit, aga tegelikult oleks pidanud ka paemuuseumi minema. Millegipärast oli minu enesetunne tol hetkel nii kesine, et tegime ainult väikese jalutuskäigu järve ääres ja poolsaarekesel. Igaljuhul on Porkuni väga ilus koht ja väärib kunagi uuesti külastamist.